Hogy a Google is értesüljön a törölt oldalról...

2019.12.12

A 404-es Hiba kezelése PHP-val

Bizonyára hallottatok már a 404-es hibáról, és arról hogy a Google-nak valamilyen formában jeleznünk kell, mely oldalunk a kitüntetett 404-es oldal. Ebben a cikkben ezt a témát boncolgatjuk.

A probléma: Az általad a böngésző címsorába beírt címen az oldal valami oknál fogva nem található, vagy a tartalma már nem érhető el.

Feltételezzük, hogy világos mindenki számára ilyen eset mikor fordulhat elő..(ha nem - kérdezzetek!), - de az esetet célszerű mielőbb orvosolni!

Miért fontos kezelni a 404 - Page Not found hibát?

Egyrészt, azért hogy a felhasználó tudja, hogy valamit elgépelt, másrészt, hogy a robot (Googlebot) aki a weboldalad tartalmát időről időre végigjárja, lehetőleg mielőbb hírt kapjon arról, ha egy oldal már nem elérhető, esetleg új címre került, és ne cacheljen fölös tartalmat.

A dolog akkor kezd érdekessé válni, amikor a Google úgy érzékeli, hogy az adott oldalon igenis van tartalom, pedig te azt a bejegyzést, terméket stb.. már réges rég törölted (becsszóra!) a rendszeredből, - ami ugye lehet pl. egy egyedi fejlesztésű PHP nyelven megírt weboldal, egy CMS, hosszabb magyar nevén Tartalomkezelő rendszer - mint amilyen a WordPress is.

Mi a teendő tehát? Hogyan jelezd a Google felé a töröld oldalt?

Jelezd a felhasználónak, hogy eltévedt, így: Hozz létre egy hibaoldalt, mint amilyen ez itt http://www.immi.hu/huston-baj-van. /Vedd észre, hogy az alábbi oldal is hiba lenne pl: http://www.immi.hu/krixkrax (PHP-sok! Ez ugye a moderewite-nak köszönhető!)

Jelezd az oldalon belül a Google-nak, hogy ő is eltévedt. ÍGY: Az alábbi képernyő fotón, egyrészt balról látod, hogy eltévedtél, jobbról pedig a Google látja majd a Status Code-ot: 404 not found.

Jajj, majdnem kihagytuk...: 404-es hiba kezelése PHP-val!

Az alábbi PHP kódot kell az oldaladba helyezni az esetben, ha az oldal már nem található:

header("HTTP/1.0 404 Not Found");

Erről a függvényről bővebben itt olvashattok:

header function

Kérdés? Ha van, (immi.hu) Facebook csoportunkban kérdezhettek!

Szerző: Ambrus László | immi.hu