Lightroom tippek kezdőknek

2021.08.16

Hasznos Lightroom tippek

Amikor nagyobb mennyiségű fájlt kell Lightroomban kezelned (beimportálnod), és jellemzően a raw formátumot részesíted előnyben, akkor a memóriakártyáról a fájlokat nem célszerű teljes egészében bemásolni a kiszemelt mappába. Mivel 1000-2000 fotó darabszám felett, (amit egy sporteseményen például könnyedén összehozol), a Lightroom problémába ütközik az importálásnál (teker-teker, de semmi). Tehát érdemes mondjuk előbb nagyjából úgy ezer képet bemásolni az adott mappába, majd újra szinkronizálni a mappát.

A másik fontos tipp, hogy lehetőleg ne egy katalógusban dolgozz. Bár ez tény és való kényelmes lehet, de ha nem backupolod a katalógust időközönként (lustaságból), és valami oknál fogva a katalógusod megsérül, a raw fájlokon végzett módosításokat pedig nem mented ki XMP fájlokba, akkor nincs az az isten aki visszaállítja a sérült katalógust. Tehát lehetőség szerint, minden eseményhez amit fotózol készíts külön katalógust. Így ha valamelyik sérül, még mindig kevésbé fájdalmas, mintha több éves melód úszna el a süllyesztőben.

Mentsd ki a raw fájlon végzett módosításokat XMP fájlokba, ezeket a meta fájlokat úgy is nevezik hogy „sidecar” fájlok. Ha bármi balul sülne el, akkor később ezeket a nyers raw fájlokra egy meta frissítéssel újra „ültetheted”!

Végezetül pedig kép vágásához egy gyorstipp: lehet teljes képernyőn is vágni! Előtte üsd le az R billentyűt, – ez lényegében aktiválja a crop eszközt – majd üsd le az F-et – ennek köszönhetően teljes képernyős lesz a szerkesztendő kép. Az Alt + irány nyilakkal mozgathatod ilyenkor a „maszkon” belül (ami ugye maga a monitor képernyő) a képet. Majd ha tetszik amit látsz, üss egy entert, (ez befejezi a vágást) és térj vissza a normál nézet módba újra: F bill.

Ne feledd, online képzéseinken rengeteg hasonló tippet osztunk meg hallgatóinkkal :)

Szerző: Ambrus László | immi.hu